fbpx

Шефът на Спортния диспансер д-р Влатко Глигоров: Има риск от сериозни усложнения за преболедувалите COVID-19


Инвалидизацията и усложненията с фатален край в рамките на 6 месеца след прекараната COVID-инфекция, и то особено при пациенти с придружаващи сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, ще бъде изключително висок, а смъртността ще бъде в пъти по-голяма в сравнение с броя на починалите в острата фаза на инфекцията.

За това предупреди управителят на Спортния диспансер в  Пловдив д-р Влатко Глигоров в социалните мрежи. Той обясни, че с тревога следи съобщенията на колеги от Западна Европа и САЩ и цитира д-р Ерик Топол, кардиолог и директор на института Скрипс в Калифорния, САЩ: „В началото мислехме, че това е само респираторен вирус. Но се оказва, че той атакува и панкреаса. И сърцето. И черния дроб, мозъка, бъбреците и други органи. В началото не разбирахме това.“

„Широтата и многообразието в проявите на COVID-19 са уникални и може да са нужни по седем дни рехабилитация за всеки ден, прекаран в болницата, за да бъдат възстановени силите на преболедувалия. Колкото по-възрастен е пациентът, толкова по-трудно е и е възможно никога да не се върне на нивото, на което е бил, цитира д-р Глигоров д-р Садия Хан, кардиолог в центъра „Нортуестърн Медисин“ в Чикаго, Илинойс.

Затова д-р Глигоров предлага у нас много бързо да се предприемат мерки, да се подготвят и обезпечат средства, механизми и клинични пътеки за амбулаторна и болнична рехабилитация на пациенти, прекарали COVID – инфекция.

Според българския лекар, в момента основен приоритет е спасяването на пациенти с остра форма на COVID инфекция, но за да се предотврати последваща вълна от случаи с инвалидизация и летален край, е необходимо МЗ, НЗОК и другите компетентните органи да осигурят условия за последваща рехабилитация на пациентите, прекарали коронавирус.

Източник: dnews.bg