fbpx

Физиотерапия при отоци по краката в Пловдив


Отоците по краката са не само козметичен, но и здравословен проблем, той засяга все повече хора през летния сезон. Допълнителното разширяване на кръвоносните съдове се получава от високите температури на въздуха и повишената влажност през лятото. В тъканите се натрупват течности и това провокира подпухването. В някои случаи може да има и разширени вени.

Отоците на краката са главно от коляното до стъпалото. Появяват се при дълъг престой в една позиция, от носенето на тесни, синтетични обувки, от някои лекарства. При жените може да е провокирано от периодите на предменструален синдром (ПМС) или бременност. Отокът може да е свързан и с проблеми в сърдечносъдовата система, черния дроб или бъбреците. Преглед при специалист ще спомогне за точната диагноза и установяване на първопричината.

Хормоналната и лимфната система като причини

Подпухналостта понякога се появява и с алергични реакции, увреждания на хормоналната и лимфната система. „Хроничният оток е изключително опасен, особено при разширени вени и тромбофлебит, тъй като допринася за образуването на кръвни съсиреци, каза д-р Влатко Глигоров, дм, управител на Спортния диспансер (МЦРСМ I-Пловдив). – Ако е съпътстван и от усещане за топлина, пулсации в долните крайници и болки, веднага трябва да се потърси лекарска помощ.“

Дългосрочният оток може да доведе до увреждане на кожата на краката и до образуване на язви, чрез които инфекциите могат лесно да навлязат в тялото.

Масаж, лимфодренаж и водни процедури

Известно е, че лекият масаж на ръцете и краката помага за подобряване на циркулацията на лимфата и облекчава отока.

Лимфодренажът е друга физиотерапевтична процедура, която увеличава лимфотока в човешкия организъм и извежда излишната течност от междуклетъчното пространство. Ползите от този лечебен метод са многобройни – подпомага дейността на кръвоносната система и детоксикацията на тялото, премахва хроничната умора, намалява отоците и подпухването.

За да отговори на нуждите на своите пациенти и максимално да им помогне в борбата с този сериозен проблем, екипът на МЦРСМ I Пловдив, разработи специални пакетни услуги, които съчетават ползите от масажа, лимфния дренаж и хидромасажна вана, посочи д-р Глигоров, дм.

Пакетите включват безплатен преглед от лекар специалист, който ще назначи лечение и ще следи за резултатите от него. За да се свържете с екипа на физиотерапевтите, можете да позвъните на +359 877 054 110. На този телефон може да получите съвет и отговори на вашите въпроси, свързани с възможните физиопроцедури.

Източник: bolenzdrav.com