fbpx

Спортното училище в Пловдив почете паметта на своя патрон Васил Левски СНИМКИ


Спортното училище в Пловдив почете паметта на своя патрон Васил Левски с едноминутно мълчание, поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола и кратка програма в двора на школото.

149 години България се прекланя с признателност към делото и живота на Апостола на свободата. Неговото величие и безсмъртните му идеи са мост от миналото през настоящето към бъдещето. Всички ние – учители, треньори и ученици сме призвани да сме съвременните  апостоли днес. Това заяви в словото си директорът на Спортно училище „Васил Левски“ – Пловдив Ружка Генова.

Тържеството послучай патронния празник на школото започна с рецитация на част от одата на Иван Вазов „Левски“. Областният управител Йордан Иванов, зам.-кметът Георги Титюков, кметът на „Западен“ Димитър Колев, началникът на РУО -Пловдив Антоанета Пакова, Данаил Танев –  директор дирекция „Спорт за всички и спорт за учащи“, Министерство на младежта и спорта, Петър Зехтински – началник на отдел „Спорт и младежки дейности“, Любен Жилков – експерт и дългогодишен директор на училището бяха сред официалните гости на тържесвото.

„Историята почита великите, помни техните дела, разказва ги, обезсмъртява ги и прощава за допуснатите грешки. Левски е човекът, който променя хода на историята, който загърбва личното, за да се отдаде на общото. Човекът, който казва: „Ако спечеля, печели цял народ – ако загубя, губи само себе си!“ „Дела трябват, а не думи!“ Поклон“, каза още Ружка Генова.

Областният управител Йордан Иванов призна, че вчера дълго мислил какво да каже в днешния паметен ден. „Вчера писах, късах, писах, къса, но в крайна сметка реших, че в един по-широк смисъл политиците успяха да девалвират словата в този тъжен ден. Дори и политиците трябва да стоят мирно пред даскалите“, каза в началото Йордан Иванов. „Васил Левски е не просто колос на освободителните движения в България, а е рожба на българското Възраждане и Възраждането е рожба на Левски. Той поставя на пиедестал свободата, себеотрицанието и българското образование. Няма по-добър ден да преклоним глава пред делото на българските учители, защото учителската работа е апостолска работа“, обърна се той към преподавателите и учениците на Спортно училище „Васил Левски“.

Зам.-кметът Георги Титюков поздрави младите спортисти с патронния им празник и им пожела да са здрави, да влагат много усилия в тренировъчния процес и учението, както и гордо да развяват знамето на Спортното училище, Пловдив и България по всички национални, европейски и световни първенства.

„Васил Левски – това е България. Сигурна съм, че всеки от вас го носи в сърцето си, защото е символ на свобода – лична, национална общочовешка“, заяви началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова, която е възпитаник на училището. Тя пожела на учениците да постигат още много спортни резултати, а на учителите – професионални и житейски успехи.

С  едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на Апостола, а след това бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Васил Левски в двора на училището.

Тържеството продължи с официално награждаване на 10-те най-добри спортисти в „Залата на славата“.

Източник: plovdiv-press.bg