fbpx

Спортният диспансер в Пловдив ще набира средства с клинични проучвания на медикаменти


Промяна в статута на Спортния диспансер, която ще позволи там да се провеждат клинични проучвания на нови медикаменти и медицински изделия, предлага зам.-кметът Анести Тимчев. Идеята е на управителя на здравното заведение д-р Влатко Глигоров.

„Фирми проявяват интерес да провеждат при нас клинични изпитания с медикаменти по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това ще ни донесе допълнителни приходи, които ще помогнат да подобрим финансовото състояние на Спортния диспансер“, поясни д-р Глигоров. Той посочи, че интересът на неговия екип е към лекарствени продукти, които се прилагат в кардиологията, неврологията, рехабилитацията, ортопедията, както и пулмологията и по-специално за лечение на дългия ковид.

Сериозен дивидент от въвеждането на тази дейност е, че в ръководеното от него здравно заведение се очаква да започнат работа известни специалисти, които ще обменят опит с местните медици.

„Няма какво да загубим при такава дейност, можем само да спечелим“, изтъкна д-р Глигоров, който се стреми да измъкне Спортния диспансер от тежкото финансово положение, в което се намира. Загубите на дружеството през миналата година са 18 000 лева.

Предложението ще бъде разглеждано на сесията на общинския съвет на 21 юли.

Източник: 24chasa.bg