fbpx

Сколиозата – разговор със завеждащия сектор „Кинезитерапия“ в МЦРСМ I Пловдив – Радослав Йорданов


Радослав Йорданов, завеждащ сектор „Кинезитерапия“ в МЦРСМ I Пловдив, придобива бакалавърска и магистърска степен – Кинезитерапия към Национална Спортна Академия „Васил Левски“ – София. Последните години активно се занимава с гръбначни изкривявания при деца и травматични състояния при спортисти.

Kакво представлява сколиозата и какви видове бива?

Сколиозата е деформация на гръбначния стълб, която представлява странично изкривяване на гръбнака. В 85% от случаите сколиозата е идиопатична – причините за нейната поява не са напълно изяснени, въпреки наличието на няколко теории.

Според времето на появата идиопатичната сколиоза бива инфантилна форма (възниква до 3 годишна възраст, по-често при момчета), ювенилна форма (появява се между 3 и 10 годишна възраст) и адолесцентна форма (възниква след 10 годишна възраст).

На какво се дължи? Има ли конкретни причини?

Все още не са открити конкретни причини за сколиозата, освен в случаите на наследствена обремененост, детска церебрална парализа, мускулни дистрофии и туморни образувания.

Какви са симптомите и на каква възраст се проявяват най-често?

Сред най-характерните белези на сколиозата са: едното рамо изглежда по-високо от другото; гръдният кош е несиметричен, като може да е изпъкнал или хлътнал навътре; асиметрия в талийните триъгълници (зоната между ръцете и талията); единият крак изглежда по-къс от другия; болка в гърба и изтръпвания в крайниците.

Проявяват се в детска възраст, като пикът са периодите на бурен растеж и пубертетът.

Консултация с какъв специалист е необходимо да се направи при съмнение за сколиоза?

За по-задълбочен анализ и правилно установяване дали е налично гръбначно изкривяване е необходима консултация с ортопед, лекар по физикална медицина и кинезитерапевт.

Може ли да се предотврати? Има ли профилактика?

Ефективно лечение и превенция на гръбначните изкривявания са спорта и индивидуалната изправителна гимнастика. 

Към момента МЦРСМ I Пловдив е единственото лечебно заведение на територията на община Пловдив, което предлага комплексен и индивидуален подход при установени гръбначни изкривявания. Ако смятате, че имате проблем от такова естетство – заповядайте, нашият екип от специалисти с дългогодишен опит в диагностицирането и лечението им с радост ще помогне!