fbpx

МЦРСМ I Пловдив подканва всички да се включим в кампанията „Чисто зелено“


„На 2 април ще дадем старт на първата кампания за общоградско почистване на цялата урбанизирана територия на Пловдив в един ден“, това заяви зам.-кметът по екология Анести Тимчев на пресконференция по повод старта на най-мащабната до момента инициатива за почистване на града. Кампанията е под надслов „Чисто зелено“, а целта е да бъдат почистени някои от най замърсените градски части във всички райони на града, сред които междублоковите пространства, тепетата и река ,,Марица“.

Участие в пресконференцията взеха още изпълнителният директор на клъстер „Тракия икономическа зона“ – Пловдив Катя Стайкова, директорът на ОП „Градини и паркове“ Веселин Козарев, зам.-директорът на ОП „Чистота“ Николай Георгиев и директорът на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ Вяра Колева.

„Искаме да посрещнем пролетта с почистен и красив град, затова акцент на тази кампания ще бъде събирането на битовия отпадък. Заедно с това ще бъде направено прочистване и на основни зелени площи като идеята е да обърнем внимание на територии, които се почистват по-рядко и не са в добро състояние. Една от тези територии са междублоковите пространства в града“, коментира Тимчев.

Кампанията „Чисто зелено“ ще се проведе на 2 април с начален час 10:30 ч. едновременно в 6-те района на града. Всяка районна администрация е определила пунктове, на които желаещите да се включат в инициативата ще получат чували и ръкавици, включително и чували за разделно събиране, за да може отпадъкът да се сепарира Всеки пункт ще обхваща даден микрорайон, който гражданите ще почистват. На всяка една от локациите служители на Община Пловдив/районните администрации ще съдействат на гражданите и ще ги упътват за правилното събиране и изхвърляне на боклука.

Директорът на ОП „Градини и паркове“ Веселин Козарев отправи призив към участниците в почистването за събиране на биоразградимия отпадък, като листа и клони, в отделни чували от тези за битовия отпадък, за да може той да бъде обработен правилно. Козарев и зам.-директорът на ОП „Чистота“ Николай Георгиев увериха, че цялата налична техника на предприятията ще бъде на разположение в деня на акцията.

За участниците, които ще се включат в кампанията, е предвиден и специален награден фонд. На всеки един от пунктовете ще бъдат разположени кутии/урни,в които гражданите могат да пуснат листче с име и телефонен номер за участие в томбола. В края на деня във всеки район ще бъдат изтеглени печелившите. Участниците ще получат и рекламни платнени торбички с логото на кампанията.

Наградният фонд се състои от подаръци и парични ваучери като част от тях са осигурени от най-големия партньор в кампанията – „Тракия икономическа зона“.

„Фирмите в Тракия икономическа зона реагираха светкавично бързо и присърце приеха идеята за партньорство в кампанията „Чисто зелено“, сподели изпълнителният директор на клъстер „ТИЗ“ Катя Стайкова.

Повече информация за кампанията „Чисто зелено“ можете да намерите на специално създадената Фейсбук страница: https://fb.me/e/1cnbiSVGy

Източник: plovdiv.bg