fbpx

МОБИЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ ЗА ВЪЗРАСТНИ И ОБЕЗДВИЖЕНИ ПАЦИЕНТИ ВЪВEДЕ МЦРСМ-1 ПЛОВДИВ …


Спортният диспансер предлага рехабилитация по домовете

Мобилна рехабилитация за стари и обездвижени пациенти въвeде МЦРСМ-1 Пловдив (бившият Спортен диспансер). Иновативната услуга е част от пакета противоепидемични ограничения, които лечебното заведение осъществя сполучливо, съобщи шефът доктор Влатко Глигоров.

Насочена е към обездвижени пациенти – след инсулт, интервенция на гръбнак или тазобедрена става, само че също по този начин и при политравми и дълго обездвижване, в това число и след интензивно лекуване на COVID-19 зараза.

Реализацията на услугата стана допустима с помощта на един неповторим уред за мобилна физиотерапия, който прави магнитотерапия, ултразвукова терапия и електротерапия с 5-6 разнообразни вариации на ток с над 65 стратегии за всевъзможен тип болести, сподели той.

Според него рехабилитацията в домашни условия е още един опит за смяна на бизнес концепцията на лечебното заведение, която изобилно облекчава и околните на болните. Те няма да се постанова да ги транспортират до центъра. Мобилен екип с нужната екипировка ще ги посещава на място.

За да бъдат обслужени в дома си, пациентите или техните близки би трябвало да се запишат на телефона на МЦРСМ за мобилна рехабилитация. Определят им се дата и час за обзор от доктор експерт в наличие на рехабилитатор в центъра или в домашни условия. Физиотерапевтът назначава самостоятелна стратегия, която съдържа нужните кинезитерапевтични комплекси, дихателни извършения, физиотерапевтични процедури и други Предписанието на лекаря се извършва от рехабилитатора.

За наше страдание, тази услуга не се покрива от НЗОК и ще бъде плащана от пациентите, според одобрения ценоразпис на сдружението, означи доктор Глигоров. Затова екипът ще бъде оборудван с мобилен касов уред и всяка от процедурите ще бъде таксувана на място, според наставления комплекс за деня. При нужда медиците ще вършат и спомагателни услуги по избор на пациента, като масаж или мануални техники, които са целесъобразни при пациенти с доста дълъг срок на обездвижване и съпътстващите ги спомагателни затруднения от залежаване и носене на лонгети или гипс.

С мобилната рехабилитация са ангажирани 5-ма млади сътрудници, които имат предпочитание да работят и да се развиват професионално, уверен съм, че ще допаднат на пациентите, съобщи шефът доктор Глигоров.

Д-р Влатко Глигоров, шеф на МЦРСМ-1 Пловдив:

Услугите у дома ще покачат качеството на живот на болните

– Д- р Глигоров, въвеждате мобилна рехабилитация. Как се стигна до тази концепция?

– Тази концепция е част от смяната в остарелия метод на работа, който започнахме в Медицинския център по рехабилитация и спортна медицина (МЦРСМ-1) посредством внедряване на новаторски подходи в мениджмънта и подготовка на млади фрагменти, които интензивно да се включат в процеса на възобновяване.

Рехабилитацията в домашни условия е новаторска услуга за Пловдив, от която голям брой пациенти имат потребност. Тя ще разреши на мобилен екип да посещава пациентите на място, ще подкрепя тяхното възобновяване и ще усъвършенства качеството им на живот.

За мен и сътрудниците разкриването на мобилната рехабилитация е освен професионално предизвикване, само че и публично значима и нужна услуга за пловдивчани.

– Имате ли нужния потенциал за сходна активност?

– Да, екипът на центъра е чудесно квалифициран. С новата услуга се ангажират младежи, които имат предпочитание да работят и да се развиват като рехабилитатори и кинезитерапевти. Те на драго сърце одобриха предизвикването, тъй като с изключение на професионални качества и дисциплинираност, имат сърце и душа. Смятам, че попаднах на екип, на който мога да гласоподавам упование за отдалечена работа. Разбрали сме се в начало мъжката част да поеме на ротативен принцип работата по осъществяване на мобилната рехабилитация в домашни условия.

– С какво по-точно ще се занимават вашите рехабилитатори и кинезитерапевти в домашни условия?

– След като пациентите бъдат прегледани от експерт в някогашния Спортен диспансер и получат назначението си, рехабилитаторите извършват наставление на лекаря. Напълно съм убеден, че посещавайки тези заболели и в огромната си част стари хора, те ще им оказват доста повече от здравна помощ.

Тук е значимо да отбележа, че доста от тях ще имат потребност от подпомагане и на близки и родственици, които би трябвало да бъдат готови и обучени за безопасна работа с пациента, най-много посредством извършения за възобновяване на съществени двигателни и координационни умения за самообслужване на пациента.

– Д-р Глигоров, какви проекти имате за бъдещото развиване на Спортния диспансер?

– Както моите ръководители в Общината знаят, с цел да бъдем конкурентоспособни на пазара на медицински услуги, базата се нуждае от незабавен ремонт, а базисната инсталация – от замяна. По-важното е, че бизнеспроектът за построяване на Високотехнологичен център по спортна медицина е квалифициран и е подаден в Общината.

Подготвихме амбулаторна Пост КОВИД-19 рехабилитационна стратегия, за която обособихме и ремонтирахме зала за кардио-пулмонална рехабилитация. В скоро време следва възобновление на водолечението, тъй като, откакто имаме басейн за водна гимнастика и хидромасажна вана с тангентор, остава единствено да закупим водни колелета и сме подготвени да стартираме стратегия за балнеолечение.

С моя екип сме кораво решени да продължим напред макар пандемията и финансовата рецесия!

Източник: marica.bg