fbpx

ЕСК „Морски сговор“ в Пловдив стана на 30 години, партнира със Спортния диспансер


Тази година се честват 100 години от създаването на пловдивския клон на  „Морски сговор” и 30 години от възстановяването на  елитния спортен клуб в Пловдив. В момента негов председател е доц. д-р Иван Соколов – преподавател по икономика и мениджмънт във Варненския свободен университет, председател на Борда на директорите на Международния пловдивски панаир и почетен консул на Чехия в Пловдив. Чете лекции по публични и корпоративни финанси.

Още със старта си Сговорът под тепетата е един от най-активните в страната,  Дейността му е колоритна, а любовта към спорта и просторните водни площи започва да обединява все повече пловдивчани за културния, стопански и здравен напредък на страната ни.

В годините на тоталитаризма „Морски сговор“, макар и неофициално, продължава да съществува чрез приемника си „Морски клуб”- Пловдив. През 1992 г. по инициатива на Петър Нейчев, Стефан Цветков и Димитър Енев елитната спортна организация е възстановена. Тогава за председател на УС е избран д-р Гарабед Томасян, кмет на Пловдив от 16 октомври 1991 до 1 ноември 1995. Актуален слоган на организацията е „Ние спортуваме, забавлявайки се“. В съвета влизат архитекти, банкери, предприемачи, офицери, бизнесмени, а сред имената на учредителите, които са 54 души, са познати спортисти, лекари, журналисти, професори.

Приет е устав и идеята за знак на ЕСК „Морски сговор“ е символ на ръка  с три разперени пръста, а кутрето и палеца се събират и образуват колело, които означава „България на три морета и Охридското езеро“. Определени са и основните спортове:  плуване, футбол, тенис, триатлон, авторали, за да се прибавят по-късно към тях баскетбол, колоездене и водолазен спорт.

Ключовата дума за сдружението е „сговор” – наличието на обща идея и на обща любов, която обединява хора от различни прослойки и възрасти. Клубът приема и изпълнява един наситен спортен календар, без да се лута в търсене на нови ориентири, защото главните цели са предначертани още преди столетие. Това, че спортуват, забавлявайки се, не означава, че само гонят топката по терена за собствено удоволствие, а за да направят такава организация на подобни състезания, където участието да бъде масово и съответният спорт да печели повече привърженици и последователи.

Известните със своята благотворителност обществени личности, са обединени от идеята „Здрав дух в здраво тяло“. А бившият Спортен диспансер сегашния Медицински център за рехабилитация и спортна медицина е мястото, където се събират, за да спортуват под медицински контрол и наблюдение от лекарите специалисти по спортна медицина. Поради разнородния възрастов състав на ЕСК „Морски сговор“, ръководството осъзнава важносттта на лекарското наблюдение, както и на редовните лабораторни и функционални изследвания.

В момента Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина (бившия Спортен диспансер) е още по-привлекателен от преди, благодарение на неговия управител д-р Влатко Глигоров д.м., който възстанови водните процедури (водни пътеки, водни колела, хидромасажни вани с тангентор), казват от елитния клуб. На разположение на членовете на „Морски сговор“ са масажните студиа,  специализираните кабинети за възстановяване на спортни травми – текар терапия, лимфодренаж, басейните, сауната и др.

Работим в отлична колаборация с представителите на елитния клуб, успешно развиваме съвместна дейност и многократно сме подпомагани по различни начини, включително и финансово, заяви д-р Влатко Глигоров д.м.

Източник: Информационна агенция „Фокус“