fbpx

Д-р Тенева: Онлайн обучението и работата на компютър причиняват болки в гърба


Трябва стриктно да се следи за развитието на остеопороза и да не се допуска натрупване на наднормено тегло, съветва специалистът

Д-р Дияна Тенева е завършила Медицински университет – Стара Загора. Защитава специалност по физикална и рехабилитационна  медицина в Медицински университет – Пловдив. Работила е в Националната специализирана болница по физиотерапия и рехабилитация в София, Болница по рехабилитация „Света Богородица” в Наречен, Медицински центрове. Завеждала е отделение в Специализираната болница по рехабилитация в гр. Баня, Карловско. В момента е лекар физикална и рехабилитационна медицина в Медицинския център по рехабилитация и спортна медицина-1 в Пловдив.

От 11 април до края на месеца бившият Спортен диспансер провежда кампания за безплатни консултации. Тя е провокирана от наблюденията на медиците, че след мерките срещу COVID пандемията значително се е увеличил броят на хората, които са обездвижени във висока степен, достигаща дори до скованост.

– Д-р Тенева, има ли много обездвижени хора след пандемията и с какви оплаквания най-често ви търсят пациентите?

– Затвореният начин на живот, наложен по време на пандемията, намали физическата активност на повечето хора. Влоши както тяхната психо емоционална сфера, така и качеството им на живот, тъй като те нямаха пряк достъп до медицина и проследяване на хроничните си заболявания. Хората натрупаха стрес и сега има изразени оплаквания от тяхна страна – болки в опорно-двигателния апарат и по-специално в различните отдели на гръбначния стълб. В момента правим превенция на болката в гърба. Разпитваме пациентите за оплакванията им, минали заболявания, преглеждаме ги, правим анализ на тяхното физически състояние и се стремим да им дадем съвети как да подходят спрямо проблема, който имат.

За болката в гърба може да има множество причини. Гръбнакът е основата на човешкия скелет. Той придава необходимата форма и правилно положение на тялото. Гръбначният стълб поддържа изправената стойка на човешкото тяло, защитава гръбначния мозък и осигурява движенията на човека. Често възниква болка в гърба с доста разнообразни характеристики. Тя може да бъде постоянна или периодична, да се появява при определени пози на тялото или при извършване на конкретни дейности. Също така  да бъде остра или хронична, да се придружава от усещане за изтръпване, мравучкане и парене. Може да се локализира във врата, гърба или кръста и да се разпространи към крайниците. Болката в гърба може да бъде класифицирана в три групи: в горната част на врата и гърба – цервикалгия,  в средата –  дорзалгия, и в долната част – лумбалгия.

 На каква възраст са пациентите, които идват с болки в гърба?

– В първия ден на кампанията ни хората, които дойдоха, бяха в диапазона между 40 и 60 години. Принципно в Спортния диспансер  лекуваме от малки дечица до възрастни. Неправилната поза, неравномерното носене на тежести, бързият растеж в детската възраст, определените особености на детския растежа са причината да се появи изкривяване на гръбначния стълб. Родителите го забелязват и се насочват към ортопед, а те съответно ги насочват към нас, за да им се проведе комплексна физикална терапия. Целта е да се подобри статиката и телодържанието, гръбначният стълб да се върне във физиологичните равнини.

При възрастните хора водещ е болковият синдром. Обикновено така започва оплакването. Неправилната поза, продължителното седящо положение, повишаване на килограмите, стари травми, дискови патологии, промяна в ставите – всичко това води до страдание в определен отдел на гръбначния стълб. Тютюнопушенето е рисков фактор. Обездвижването увеличава риска за поява на болка в долната част на гърба. Наднорменото тегло също увеличава напрежението в долната част на гърба и представлява рисков фактор за поява на болка. Всяка неблагоприятна поза на тялото увеличава риска – постоянно наведена поза над клавиатурата на компютъра, шофирането с приведено напред тяло, неправилно вдигане на тежки предмети и др.

Гръбначният стълб има множество структури, започвайки от гръбначните прешлени, през междупрешлените дискове, лигаментите, мускулните слоеве, нервните коренчета, от които се формират гръбначно-мозъчните нерви – съответно сетивни и двигателни. Засягане на една от тези стуктури предизвиква определен вид страдание за пациентите и те имат оплакване – болка, скованост, обездвижване. Походката им се променя. Имат отклонение от правилната поза на тялото . Променя се стандартът им на живот, ежедневните дейности се затрудняват и това кара хората да търсят лекарска помощ.

– Казахте какви са рисковите фактори при възрастните. А при децата, с онлайн обучението, наблюдавате ли също задълбочаване на тези проблеми?

– Да. Проблемът при децата с онлайн обучението е, че те заемат продължително време една неправилна стойка и мускулатурата започва да се развива неравномерно. Това предполага постепенно нарастващо изкривяване на гръбначния стълб на детето, което, ако не бъде диагностицирано и лекувано своевременно, може да се задълбочи до степен, в която корекцията след това е трудна.

– Появяват ли се  проблеми с опорно-двигателния апарат след преболедуван COVID-19?

– Все още нямаме такива пациенти. Но самата инфекция е свързана с обездвижване на човека. Отделно поради факта, че се засяга белият дроб и се намалява дихателния обем, спада и кислородно снабдяване към мускулите и тъканите. Те изпадат в хипоксия и спазъм. И се отклщчва болка в тях. Може да се включи и имунния отговор на тялото и така да се засегнат структурите на гр.стълб

– Кога човек трябва да потърси медицинска помощ заради болка в гърба?

– Принципно хората започват да се лекуват сами с обезболяващи лекарства. Но ако болката не отшуми в порядъка от 3 до 5 дни, е добре да се обърнат към лекар специалист. Защото причините могат са разнообразни. Те могат да бъдат определени като механични, травматични, ревматологични, дегенеративни, инфекциозни и др.

Важно е човек да се консултира с лекар, ако болката се е появила след травматичен инцидент, ако е засилваща се и продължаваща повече от четири до шест седмици, има усещане за слабост и изтръпване в крайниците, поява на внезапна болка в гърба и доказана остеопороза.

Хубавото е, че болките в гърба в голямата си част не са свързани с опасни заболявания. Но има и такива болки, които, диагностицирани навреме, биха допринесли своевременно да се уточни проблемът и болестта да не се задълбочи.

– Какви изследвания трябва да се направят в този случай и в кой етап се включва и физиотерапията?

– Рентгеновото изследване дава информация за състоянието на костите на гръбначния стълб. Рентгеновата снимка помага за диагностицирането на гръбначни изкривявания, наличие на фрактури или тумори. Компютърна томография представлява детайлни рентгенови изображения с напречно сечение и предоставя подробна информация за всички структури на гръбначния стълб. Ядрено-магнитният резонанс е особено полезен при определяне състоянието на междупрешлените дискове и нервните коренчета, а също и при съмнения за наличие на гръбначни инфекции или тумори.

Болката в гърба трябва да бъде лекувана в зависимост от нейната причина. На базата на проведения преглед и направените необходими изследвания, лекарят трябва да назначи подходяща програма за лечение. Лечението на болката в гръбначния стълб изисква индивидуален подход, различни медикаменти и физикална терапия в зависимост от състоянието. Какъв терапевтичен план ще бъде изготвен, зависи от историята на заболяването, от това дали процесът е остър или хроничен и от придружаващите заболявания.

Физиотерапията може да се грижи за пациентите във всички фази на лечението – от първоначалната диагноза до етапа на възстановяване, както и за предпазването от рецидиви. Комплексната индивидуална  рехабилитационна програма помага за справяне с болката във всички отдели на гръбначния стълб, свързани  с остеохондроза, дорзалгия, дискова херния, миофасциален синдром, анкилозиращ  спондилит, кифоза и сколиоза, следоперативна рехабилитация на хора, претърпели операция от дискова херния и др. Физикалната терапия може да се прилага самостоятелно или да поддържа други лечения.

Основната цел е премахване на болка, подобряване на мускулна сила и мускулната издръжливост и увеличаване на двигателната активност. Важно при провеждането на физикална терапия е определянето на рехабилитационния потенциал на пациента. Това е комплексна оценка, която включва соматични показатели както от основното, така и от придружаващите заболявания, функционална оценка на опорно-двигателния апарат, психологична оценка, социална оценка на трудоспособността, като дава възможност до голяма степен да се прогнозират сроковете и размерите на възстановяването.

Важно е при  всеки пациент да се подхожда индивидуално, като се изготвя план, специфичен за него, прилагайки един или няколко вида физиотерапевтични методики до постигане на желаните резултати. Целта е да се подобри функционалността и биомеханиката на гръбначния стълб, да се постигне корекция на стойката и правилното функциониране на мускулатурата, като се изготви програма за поддържане на правилно телодържание, за да се предотвратят бъдещи проблеми с гърба.

– Какъв е вашият съвет в посока превенция?

– Животът трябва да бъде активен. Продължителната седяща поза трябва да се избягва, тъй като при нея натоварването в лумбален отдел е много по-голямо, отколкото в изправена. Важно е също хората да се съобразяват, когато извършват определени дейности в ежедневието си,които са свързани с претоварване на гръбначния стълб. Той поема статичното и динамично натоварване на човешкото тяло. Отговаря за изправената поза.Хората често правят резки, бързи движения. Поради това, че мускулатурата е слаба, може да се предизвика рязко разпъване, скъсване на мускулни влакна или преразпъване на сухожилие. И оттам  се получава силна болка.

Другото, което могат да направят, е да си коригират позата във всеки един момент. Ако им се налага да стоят продължително време пред бюро или в автомобила, на 30-40 минути да си дават почивки с промяна положението на тялото, за да не изпадат мускулите в спазъм.

Трябва да се спортува, поне два пъти в седмицата да се правят разходки с цел да се подобри статиката и динамиката на гръбначния стълб и опорно-двигателния апарат. Да се съобразяват с начина на хранене. Жените трябва стриктно да следят за развитието на остеопороза, защото тя е един от големите рискови фактори за болките в гърба и за инвалидизацията по късно. Остеопорозата отслабва прешлените, получават се микрофрактури, гръбнакът започва да се изкривява и стойката трайно се променя. Децата да носят раниците на гърба, а не само на едното рамо. Това важи и за възрастните. Когато носят чанти, трябва да разпределят натоварването равномерно в двете ръце.

Важно е също да не се натрупва наднормено тегло, особено в коремната област, тъй като то може да предизвика постоянна болка. От самото тегло има прекалено голямо натоварване на долния отдел на гръбначен стълб,а отпуснатата коремната мускулатура задълбочава проблема поради изразения мускулен дисбаланс .Когато имаме здрава коремна преса, тя служи като вътрешна опора на долната част на гръбначния стълб и човек стои изправен с нормални физиологични кривини на гръбначния стълб. Ако няма движение, междупрешленните дискове по-бързо се износват поради липсата на хранене и в един момент фиброзната капсула започва да се пропуква.Мекото ядро започва да излиза периферно и се получават дисковите хернии. В моята медицинска практика съм имала пациент на 19 години с дискова херния. Разбира се, в случая имаше травматичен момент. Но за да се износи толкова бързо, гръбначеният  стълб има нужда от подобряване на колагеновото съдържание с което се поддържат структурате на опорно-двигателния апарат.

Източник: trafficnews.bg