fbpx

Бившият Спортен диспансер в помощ на деца с гръбначни изкривявания и затлъстяване


Мерките срещу пандемията от COVID-19 увеличиха броя на учениците със здравословни проблеми. На територията на община Пловдив тревожната тенденция бе доказана със скрининговото проучване, осъществено от сектор “Амбулаторна рехабилитация” в МЦРСМ-I Пловдив в рамките на общинските програми за намаляване на гръбначни изкривявания при деца, както и за намаляване на броя деца с наднормено тегло и затлъстяване в училищата. В него бяха прегледани 3113 деца и бе диагностицирано, че 438 ученика (14,0%) – с гръбначни изкривявания; 212  – с наднормено тегло и 327  – със затлъстяване или общо 539  (17,3%) – с метаболитен синдром.

Според нас в голяма степен това се дължи на противоепидемичните мерки, които принудиха учениците да останат вкъщи, без достатъчно възможности за движение в условия на дистанционно обучение, при което занятията се провеждаха в седнало положение пред компютър, коментира управителят на центъра д-р Влатко Глигоров. И тъй като усилията на ръководения от него екип са насочени не само към ранна диагностика, но и към последващо активно наблюдение и лечение на подрастващите, в навечерието на Деня на детето – 1 юни, той изпрати писма до директорите на училищата с молба да бъдат информирани родителите за необходимостта от незабавна ответна реакция. Във всяко писмо са посочени имената на учениците и диагностицираните от специалистите здравословни проблеми –  гръбначни изкривявания, наднормено тегло или затлъстяване.

Управителят заяви, че в бившия Спортен диспансер може да бъде осъществена консултация и да бъде посочено точното решение на установения проблем. Лечебното заведение разполага с екип от висококвалифицирани кадри – лекари-специалисти по физиотерапия, диетолози, кинезитерапевти и рехабилитатори, както и с подходяща апаратура и зали за провеждане на активно наблюдение и лечение.

Д-р Глигоров изтъкна, че усилията на медиците от центъра се подкрепят и от общинските спортни клубове, които предлагат отстъпки от клубните такси за децата, минали през Медицинския център по рехабилитация и спортна медицина – 1 Пловдив. Първите спортни клубове, заявили желание да помогнат на децата и да ги върнат към здравословния начин на живот и спорта, са баскетболният клуб „Академик“ и спортен клуб по плуване „ВСИ“.

Източник: trafficnews.bg